Няма опасност за хората, чиит данни са изтекли след пробива в

...
Няма опасност за хората, чиит данни са изтекли след пробива в
Коментари Харесай

Горанов: Няма опасност от изтеклите данни... ако някой не наруши закона

Няма заплаха за хората, чиит данни са изтекли след пробива в сървърите на Националната организация по приходите. Това съобщи в " Панорама " по Българска национална телевизия финансовият министър Владислав Горанов, представен от Klub Z.

Водещият Бойко Василев обаче означи, че с ЕГН и номер на персонална карта " изобретателен нотариус " може в действителност да навреди на някого.

" Е, това допуска тежко престъпно закононарушение и машинация ", съобщи министърът.

А водещият изумено го попита дали съгласно него това е невероятно в България. Горанов стартира да приказва за друго. И двамата пропуснаха обстоятелството, че в изтеклите данни има и подробни персонални адреси на доста жители.

Горанов повтори няколко от тезите си от последните дни - че и в други страни са хаквани сходни системи, в това число в Съединени американски щати, колоси в киберсигурността. И че има страни, в които всички данъчни заявления са обществени, а преди GDPR ЕГН-тата не били персонални данни.

После изтъка низ от несъгласия. Първо означи, че е питал постоянно виновните за отбраната на Национална агенция за приходите дали се нуждат от спомагателни средства. После посочи, че е " най-лесно да уволним 3-4 от така и така оскъдния брой ИТ експерти ", само че това не решавало казуса. За своята оставка не сподели и дума.

Повтори неколкократно, че е имало дефекти в отбраната, след това означи, че системата на Национална агенция за приходите е най-добре предпазената. Отбеляза и че не би трябвало да се героизира причинителя.

" Кой героизира този човек, кой го назова магьосник? ", попита Василев.

Водещият визираше репликата на премиера Бойко Борисов, който се възхити от достиженията на българското обучение, способно да сътвори подобен талант, който да пробие отбраната на Национална агенция за приходите. Горанов бързо даде заден:

" Най-вероятно този, който го назовава магьосник, желае да каже какъв брой би трябвало да си добър, с цел да разбиеш толкоз добре предпазена система. "

Преди това обаче към този момент бе обяснил, че са хванали неточност на хакера и имат обосновано съмнение кой може да е той. Съответно Василев попита:

И на това финансовият министър нямаше отговор. Накрая повтори тезата си от през днешния ден, че човек, който си остава колата отключена, не е отговорен, в случай че му я откраднат - без да съобрази, че в тази метафора колата е непозната. И съобщи, че счита че офанзивата е пристигнала от България и от българин.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР